Pannonhalma

Pannonhalma
Lakosok száma: 3 567 fő
Státusa: város
Telefon körzetszám: 96

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: 9090 Pannonhalma, Dózsa Gy. u. 10.
Telefon: 96/554-210

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Pannonhalma város Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi kistérségben található. Neve 1965-ig Győrszentmárton volt. A városban, a „Varázshegyen" található a világhíres Pannonhalmi Bencés Főapátság.

Győrtől 19 km-re dél-délkeleti irányban fekszik a Sokorói-dombságban. Megközelíthető a 82. számú főúton vagy a Győr-Veszprém-vasútvonalon.

Az eredeti neve: Győrszentmárton ősidők óta lakott hely, némely történetíró szerint Civitas Pannónia nevű római város helyén állt. Az első település a 10.-11. században itt álló fejedelmi udvarház és annak Pándzsa-völgyi birtoka volt.

A szállás, majd a falu kialakulása a bencések 996-os itteni megjelenésével, a királyi alapítású kolostor felépítésével veszi kezdetét.

A Főapátság a magyar történelem egyik kiemelkedően becses emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központ, a világörökség része. A város gépkocsis és autóbuszos látogatóinak száma meghaladja az évi 200 ezer főt. Pannonhalma neve hazánk turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít.

Pannonhalma természeti adottságai, és a Főmonostor vonzereje miatt a település a turisztikai iparágra van berendezkedve. Szállodái, panziói minden kényelmet kielégítenek.

További információk:
http://pannonhalma.hu/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pannonhalma